L’any 1900, Miquel Palé, que era impressor, treballava a la Bisbal d’Empordà fent algunes feines esporàdiques per a clients de Palafrugell. Aquests treballs els feia per encàrrec i es traslladava a Palafrugell de tant en tant a portar la feina o a buscar-ne de nova.

El 1901 va néixer el seu fill Ernest Palé i l’any 1903 Joan Mario li va propasar obrir una impremta a Palafrugell per poder atendre, de manera fixa, la demanda d’impresos i material d’oficina de la seva nova fabrica, Can Mario (després Armstrong).

Miquel Palé no s’ho va pensar gaire i l’any següent, el 1904, es va traslladar ja permanentment a Palafrugell, i es va insta·lar al carrer dels Cavallers. Va comprar les primeres màquines per poder realitzar els encàrrecs que li feia la parròquia, l’empresa Can Mario i la clientela en general, que solien ser papers de carta timbrats, sobres, targetes i targetons, així com també recordatoris de defuncions. També va començar a vendre material de papereria al seu local, cosa que va representar una novetat per a Palafrugell i comarca, perque en aquella època no solament no hi havia gaire impremtes, sinó que els papers per a escriure es compraven als estancs i en algunes botigues on es venia de tot.

La feina de l’impremta va anar prosperant i l’any 1910 Miquel Palé va comprar la primera màquina important d’impremta, que era de fabricació alemanya i que podia fer molts més treballs que les anteriors perquè era de tecnología més moderna. Com que el negoci anava endavant i cada vegada hi havia més feina, per necessitats d’espai físic l’establiment es trasllada a un altre local al mateix carrer dels Cavallers (concretament al número 16). A la part del davant s’hi munta el que és propiament el local comercial, d’atenció al públic, i a la part posterior s’hi habilita la impremta. (Des de fa un temps, el seu fill, Ernest Palé, és amb ell, aprenent l’ofici i ajudant-lo en les feines del negoci.).

L’any 1931, Ernest Palé es casa amb una dependenta de la impremta, Pietat Carreras. Quan va esclatar la Guerra Civil, l’establiment va ser ocupat per tropes italianes, que van usar el material i la maquinària per confeccionar octavetes i pamflets propagandístics, fins que es va acabar tot el material disponible. En la postguerra, la família es va haver d’espavilar per continuar endavant, i ho va aconseguir a còpia de molts esforços.

L’any 1943 va néixer la filla d’Ernest Palé i Pietat Carreras, Roser, i el 1945 Ernest Palé i el seu germà Albert, es van fer càrrec del negoci. La papereria s’amplià i es comença a vendre més material d’oficina. Els principals clients eren les fàbriques de transformació de suro i l’empresa Sarfa. L’any 1950 va morir Miquel Palé, que havia estat el fundador de la nissaga familiar.

L’any 1962, Roser Palé comença a treballar a l’empresa i, concretament, a la secció de papereria. Aleshores també s’amplia l’oferta pel que fa al material escolar i al dibuix tècnic i artístic, i es van obrir comptes a crèdit als bons clients de l’empresa. L’any 1975 va morir Ernest Palé i la seva filla Roser es va fer càrrec definitivament del negoci familiar.

El 1980 es va fer una ampliació de la part davantera de l’edifici. Es destina a papereria tot el que era habitatge i es reforma l’establiment. El 1985 es va fer una segona fase de les reformes, amb l’habilitació d’un pis superior també dedicat a establiment comercial. El 1990 es trasllada la impremta per falta d’espai i es van instal·lar les primeres fotocopiadores, fins que el 1998 es va crear la divisió de copisteria, dirigida per Martí, fill de Roser Palé.

El 2004 es fan les darreres reformes (per ara!). S’amplia la part de papereria i subministrament a oficines i particulars, donant un aire més contemporani a l’establiment, enfocat a l’autoservei, amb l’assessorament dels venedors.

El novembre de 2010 obrim un nou establiment, Palé Mar on el client troba tots els serveis de Palé sense la necessitat d’entrar dins la vila i amb un fàcil aparcament.

Actualment l’empresa compta amb dos departaments: Palé Paper, amb 350 m2 d’establiment dedicats al client, on es comercialitzen més de 8.000 productes de papereria, material d’oficina, escolar i de regal, i Palé Digital,  amb 250 m2 dedicats a oferir múltiples serveis de copisteria, cartelleria, retolació, impremta digital, estampació tèxtil i de producte i disseny gràfic. Ambdós departaments donen servei tan a clients particulars com a empreses i col·lectius, amb servei d’entrega a domicili 24h. Des de 1998, Palé Paper S.L. forma part com a soci fundador del prestigiós Grup OfiExperts, present a Catalunya, Espanya i Andorra,  amb més de 100 establiments associats, atenent a més de 10.000 clients diaris i en constant expansió. Estem també presents a internet, a www.pale.net i amb presència a Facebook, Twitter, Youtube i Instagram .

L’any 2019, l’Ajuntament de Palafrugell ens va reconeixer amb el Diploma al Mèrit Ciutadà de l’any i ens va homenatjar amb una placa conmemorativa, un reconeixement a la feina feta durant generacions…

(algunes fotografies cedides per Paco Dalmau)
(Part del text extret d’article de Josep Maria Bartomeu publicat al Dominical del Diari de Girona de 5 de setembre de 2004)